Energia solar tèrmica

És el procediment de transformació de l’energia radiant del sol en calor o energia tèrmica, a través d’un fluid calorportador que circula per l’interior dels captadors solars tèrmics i que posteriorment cedirà l’energia captada pel seu aprofitament en diferents aplicacions:

-Aigua calenta sanitària: vivendes, centres esportius, centres escolars, guarderies, hospitals, residències, hotels, càmpings, cases de turisme rural, etc.
-Suport a calefacció (amb un rendiment ideal en sistemes de calefacció amb terra radiant)
-Climatització de piscines
-Granges
-Pre-escalfament en processos industrials
-En qualsevol aplicació on hi hagi necessitat d’aigua calenta

Les característiques d’aquesta font d’energia i la tecnologia desenvolupada per la seva captació, acumulació i regulació, la fan molt interessant per totes les aplicacions que necessitin un subministrament d’aigua calenta, i són especialment indicades per un ús en sistemes que treballin a baixa temperatura.



Terra Radiant

És el sistema de calefacció més adequat per aconseguir un nivell de confort ideal.
Consisteix en una xarxa de tuberies de polietilè reticulat distribuïdes uniformement sota el paviment, per les quals hi circula aigua. Els tubs es col·loquen entre 3 i 5 centímetres per sota el terra amb separacions que oscil·len entre el 10 i 30 cms entre ells. Fent circular l’aigua a temperatures entre 35 i 45ºC perquè la temperatura de confort estigui entre 20 i 22ºC.
Degut a que tota la superfície del terra irradia calor evita les zones fredes i calentes d’altres sistemes convencionals.
Disminueix les pèrdues tèrmiques i redueix els sorolls que provoquen altres sistemes convencionals.
Es pot aconseguir un gran estalvi si es combina amb energies renovables com la solar o la biomassa.
S’integren en qualsevol revestiment de terra.
No té cap necessitat de manteniment ni reparació.



Biomassa

La tecnologia de les calderes de biomassa ha arribat al mateix nivell que les calderes de gas-oil o de gas, i l’ús dels biocombustibles (fusta, estelles, pellets, llenya, etc) per calefacció és una de les mesures més efectives, ecològiques i econòmiques, arribant actualment als millors nivells de rendiment i disminució d’emissions. Es pot estalviar entre un 40-45% respecte les energies convencionals, fet que suposa una ràpida amortització de la inversió realitzada.

Els pellets són materials biocombustibles realitzats a partir de la compressió de virutes, estelles o serradures, procedents de residus de fusteries, o d’altres indústries forestals o agroforestals, amb un contingut d’humitat màxima del 8% i un poder calorífic de prop de 4000-4500 Kcal/Kg. Escalfar en pellets significa no contribuir a l’efecte hivernacle i conservar el medi ambient

La caldera rep el pellet, que prové d’un silo o magatzem, mitjançant un sistema de succió per emmagatzemar-lo en un dipòsit de consum més petit integrat a la caldera. Es carrega el pellet en el cremador per la seva combustió en funció de les necessitats de consum.




Estufes pellets


Estufes llenya

Termocuines

Calderes pellets
Ecotherm H2O
Ecotherm Compact
Pelletstar Biocontrol de 3 a 65 kW

Calderes estelles
Firematic Biocontrol de 7 a 65 kW




Calderes estelles i pellets

Firematic Biocontrol de 27 a 150 kW
Biomatic Bicontrol de 54 a 500 kW

Calderes llenya
Aspirotronic LE Aspirata de 24 a 102 kW
Sirio de 29 a 67 kW

Calderes policombustible
Aspirotronic LE Combi de 24 a 102 kW
Kondor de 34 a 465 kW



Gasificació

És un procés de combustió en el que un residu orgànic (biomassa) es transforma en un gas combustible.
Quant la biomassa, que haurà d’estar en estat sòlid i sec, és sotmesa a l’acció del calor en condicions de manca d’aire, o combustió incompleta, es produeixen una sèrie de reaccions que donen lloc a un gas de gran interès ecològic.
El gas obtingut quant la gasificació es realitza amb aire, s’anomena gas pobre i està format per monòxid i diòxid de carboni, hidrogen i metà.
Les principals aplicacions de la gasificació es basen en la utilització de l’energia tèrmica que genera el propi procés i la del gas produït:

Producció de calor per usos industrials: En aquest cas s’aprofitaria l’energia tèrmica generada durant la gasificació i l’obtinguda per la combustió del gas.
Producció d’electricitat: El sistema constaria bàsicament de gasificador i grup electrogen. En aquest cas és molt important senyalar que per cada kW elèctric generat s’obtenen 2 kW tèrmics que en cas d’aprofitar-se farien més rentable la instal·lació.

Com a dada orientativa direm que gasificant de 1 a 1,3 kg de fusta obtindrem 1kW elèctric i 2kW tèrmics.

El gas pot substituir a altres combustibles convencionals com el gas-oil o el gas natural i és més econòmic, net i no presenta problemes de contaminació.

Avantatges de la gasificació davant la combustió:

-La gasificació de fusta és un procés ecològic.
-Absència de fums contaminants.
-Major eficiència del procés.
-Possibilitat d’obtenció d’energia elèctrica tèrmica conjuntament.
-Facilitat d’aplicació a projectes de cogeneració.